19
ΟΚΤ 2021

Συμμετοχή του Διοικητή της ΥΠΑ στο Συνέδριο Συνδυασμένων Μεταφορών της Αλεξανδρούπολης και επίσκεψη στο Κέντρο Διαχείρισης του Δέσμιου Αερόστατου που βρίσκεται στο Αεροδρόμιο «Δημόκριτος».

                            
               ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                                                  
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ  ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ
      ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ
                   ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΗ
                    




                                                                                                                                                                                                   Ελληνικό,  19/10/2021

                                                                                                                                       ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΘΕΜΑ: Συμμετοχή του Διοικητή της ΥΠΑ στο Συνέδριο Συνδυασμένων Μεταφορών της Αλεξανδρούπολης και επίσκεψη στο Κέντρο Διαχείρισης του Δέσμιου Αερόστατου που βρίσκεται στο Αεροδρόμιο «Δημόκριτος».

Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), ανακοινώνει ότι ο Διοικητής Γεώργιος Δριτσάκος συμμετείχε ως κύριος ομιλητής στο 2ο Διεθνές Συνέδριο για τις Συνδυασμένες Μεταφορές που διοργανώθηκε από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (Δ.Π.Θ), Τμήμα Οικονομικών Επιστημών, το διήμερο 14 έως 15/10/2021.
Ο Διοικητής της ΥΠΑ στην ομιλία του τόνισε τον καθοριστικό ρόλο που παίζει η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας στην τουριστική, οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της χώρας μας μέσω της διαχείρισης των 24 κρατικών αερολιμένων αλλά και την αποκλειστική διαχείριση και λειτουργία των υπηρεσιών αεροναυτιλίας σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας. Επίσης αναφέρθηκε στο πολυδιάστατο έργο της ΥΠΑ τόσο σε εθνικό επίπεδο όσο και στην Θράκη μέσω του Διεθνούς Κρατικού Αερολιμένα Αλεξανδρούπολης «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ» που αποτελεί βασικό πυλώνα των συνδυασμένων μεταφορών στην ακριτική πόλη της Αλεξανδρούπολης.
Παράλληλα, επισήμανε ότι προτεραιότητα του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών αποτελεί η περαιτέρω αξιοποίηση και αναβάθμιση του αερολιμένα   και η επίλυση χρόνιων προβλημάτων όπως η ίδρυση πάρκου καυσίμων, ο νέος Πύργος Ελέγχου και η μόνωση του κτιρίου του αεροσταθμού.
Το συνέδριο είχε ως αντικείμενο την έρευνα και την ανάπτυξη καινοτόμων ιδεών, αναφορικά με τον σχεδιασμό και τη διαχείριση συνδυασμένων πολυμεσικών λύσεων, στις μεταφορές με στόχο την οικονομική, πολιτιστική και κοινωνική ανάπτυξη αλλά κα την εθνική ασφάλεια. Επιστημονικός και Οργανωτικός Υπεύθυνος του Συνεδρίου ήταν ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Δ.Π.Θ. Δημήτριος Δημητρίου, ενώ στην οργανωτική επιτροπή του συνεδρίου συμμετείχε και ο Αν. Αερολιμενάρχης του Κρατικού Αερολιμένα Αλεξανδρούπολης Στυλιανός Ζαντανίδης.
Στο συνέδριο συμμετείχαν μεταξύ άλλων η Υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη,  ο Γενικός Γραμματέας Ψηφιακής Πολιτικής Λεωνίδας Χριστόπουλος, ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης ΑΜΘ Αθανάσιος Τσώνης, ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Ιωάννης Ζαμπούκης καθώς και πλήθος εκπροσώπων οργανισμών της περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης και του επιχειρηματικού κόσμου της Θράκης.

Επίσκεψη του Διοικητή ΥΠΑ στο Κέντρο Διαχείρισης του Δέσμιου Αερόστατου στον ΚΑΑΛΔ
Στα πλαίσια της επίσκεψής του στην Αλεξανδρούπολη,  ο Διοικητής της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας  επισκέφθηκε στον Διεθνή Κρατικό Αερολιμένα Αλεξανδρούπολης «Δημόκριτος» το επιχειρησιακό κέντρο διαχείρισης του Δέσμιου Αερόστατου που έχει εγκατασταθεί στον ΚΑΑΛΔ και τα στελέχη του Οργανισμού FRONTEX και ενημερώθηκε αναλυτικά για τον εξοπλισμό, τις διαδικασίες και τα αποτελέσματα της επιτήρησης  του οργανισμού Frontex, της ΕΛ.ΑΣ και του Λιμενικού Σώματος. Τα στελέχη του οργανισμού Frontex ευχαρίστησαν τον κύριο Δριτσάκο για την άμεση και καθοριστική ανταπόκριση του ΚΑΑΛΔ στο αίτημα παραχώρησης χώρων και επιχειρησιακής συνεργασίας και ανέφεραν ότι η συνεργασία με την ΥΠΑ είναι μακροχρόνια και υψηλού επιπέδου.
Υπενθυμίζουμε ότι το εν λόγω κέντρο διαχείρισης ιδρύθηκε τον Σεπτέμβριο κατόπιν έγκρισης του Διοικητή της ΥΠΑ για δωρεάν παραχώρηση χώρων και υποδομών μετά την ολοκλήρωση της εγκατάστασης του δέσμιου αερόστατου. Στόχος του είναι η διαχείριση των πληροφοριών που λαμβάνονται από τη λειτουργία της κάμερας και του radar, όχι μόνο το αερόστατου που βρίσκεται στον ΚΑΑΛΔ αλλά και αυτού που είναι εγκατεστημένου στην Λήμνο. Το κέντρο λειτουργεί σε 24ωρη βάση όλες τις  ημέρες της εβδομάδας και στελεχώνεται από εξειδικευμένο προσωπικό της αναδόχου Γαλλικής εταιρείας, του οργανισμού Frontex, του Λιμενικού Σώματος και της Ελληνικής Αστυνομίας.