01
ΑΠΡ 2015

Νέο Μνημόνιο Συνεργασίας (ΜOU) Ελλάδος – Τουρκίας

  
 
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ  
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ  
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ             Αθήνα, 1 Απριλίου 2015
ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ  
ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΗ  
   
 
   
   
   
   
 
                                                   ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
 
ΘΕΜΑ: Νέο Μνημόνιο Συνεργασίας (ΜOU) Ελλάδος – Τουρκίας
 
 Στις 31 Μαρτίου 2015 υπογράφηκε από τον Διοικητή της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) κ. Δημήτρη Κούκη και τον Υποδιοικητή της Τουρκικής Πολιτικής Αεροπορίας κ. Bahri Kesici το νέο Μνημόνιο Συνεργασίας (ΜOU) μεταξύ των δύο χωρών, το οποίο αναφέρεται σε θέματα αερομεταφορών κοινού ενδιαφέροντος και αντικαθιστά το από 12 Ιουνίου 2009 ισχύον ΜOU.
 
Η ραγδαία βελτίωση των οικονομικών σχέσεων και συναλλαγών των δύο χωρών κατά την διάρκεια των τελευταίων ετών ( ιδίως στον τομέα του τουρισμού ) είχε καταστήσει εντελώς ανεπίκαιρες τις προβλέψεις του προηγούμενου ΜOU και οδήγησε από το Δεκέμβριο του 2013 τις Υπηρεσίες Πολιτικής Αεροπορίας Ελλάδος και Τουρκίας μετά από μία σειρά επαφών υψηλού επιπέδου και συναντήσεων εμπειρογνωμόνων στην υπογραφή του νέου ΜOU. Θυμίζουμε ότι στις 3 Δεκεμβρίου του 2013 είχε γίνει σε θετικό κλίμα η συνάντηση του Διοικητή της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας κ. Δημήτρη Κούκη με το Τούρκο ομόλογό του, κ. Βilal EKSI, στην Αθήνα.
 
Τα σημαντικότερα καινούργια σημεία του νέου ΜOU είναι :
 
α) Αυξάνονται τα εβδομαδιαία τακτικά δρομολόγια προς κάθε χώρα από 31 σε 52 ( 21 επιπλέον ) με προορισμούς την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη από πλευράς Ελλάδος και προορισμούς την Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη από πλευράς Τουρκίας.
 
β) Προστίθενται τρία νέα σημεία αναχωρήσεων από κάθε χώρα. Για τις ελληνικές εταιρείες πτήσεις από Ρόδο, Μύκονο και Σαντορίνη προς Κωνσταντινούπολη και Σμύρνη και για τις τουρκικές εταιρείες πτήσεις από Αττάλεια, Τραπεζούντα και Νεβσεχίρ προς Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
 
γ) Ικανοποιείται το από πολλών ετών πάγιο αίτημα της ελληνικής πλευράς για βιώσιμα slots ( χρονοθυρίδες ), στο αεροδρόμιο Κεμάλ Ατατούρκ της Κωνσταντινουπόλεως με την παραχώρηση δύο, προς χρήση από ελληνικές αεροπορικές εταιρείες.
 
Απομένει πλέον στις ελληνικές αεροπορικές εταιρείες να εκμεταλλευτούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις ευκαιρίες, τις οποίες παρέχει το καινούργιο MOU.
 
* Στη φωτογραφία που συνοδεύει την ανακοίνωση ο Διοικητής της Ελληνικής  Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας Δημήτρης Κούκης και ο Υποδιοικητής της Τουρκικής Πολιτικής Αεροπορίας Bahri Kesici υπογράφουν το νέο Μνημόνιο Συνεργασίας (ΜOU).