25
ΜΑΙ 2016

Κανονισμός πτήσεων των Συστημάτων μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (ΣμηΕΑ) – Unmanned Aircraft Systems (UAS)

   
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ  
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ  
ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ Αθήνα, 25 Μαΐου 2016
ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ  
ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΗ  
   
   
   
   
   
   
                                                             
                                                                   ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 
ΘΕΜΑ: «Κανονισμός πτήσεων των Συστημάτων μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (ΣμηΕΑ) – Unmanned Aircraft Systems (UAS)» 
 
Οι πτήσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών παντός μεγέθους και κάθε χρήσης, είναι μια πραγματικότητα και για την Ελλάδα. Επί του παρόντος λείπει το εξειδικευμένο ρυθμιστικό πλαίσιο τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο.
 
Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας με εντολή του Υπουργού Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων κ. Χρήστου Σπίρτζη,  ανταποκρινόμενη στην ανάγκη συμπλήρωσης και εκσυγχρονισμού του θεσμικού πλαισίου που διέπει την ασφάλεια της αεροπλοΐας, έχει συντάξει σχέδιο κανονισμού για τις πτήσεις των συστημάτων μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones).
 
 Ο νέος αυτός κανονισμός καθορίζει όλη την διαδικασία για το ευαίσθητο θέμα των Συστημάτων μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών - ΣμηΕΑ, το οποίο άπτεται θεμάτων ασφαλείας πτήσεων, αλλά και ιδιωτικότητας, προστασίας δεδομένων, αστικής ευθύνης, προστασίας του πολίτη, προστασίας του περιβάλλοντος, τα οποία αντιμετωπίζονται κατά αρμοδιότητα.
 
Η δομή του κανονισμού είναι διαμορφωμένη στα πλαίσια των αρχών του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια της Αεροπορίας (EASA) και του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO), κατά τρόπο ώστε να γίνει ευχερής η πλήρης ενσωμάτωση των ευρωπαϊκών κανονισμών που αναμένεται να διαμορφωθούν στο μέλλον.
 
Στο πλαίσιο αυτό, με απόφαση του διοικητή της ΥΠΑ κ. Κωνσταντίνου Λιντζεράκου, τέθηκε από την Τρίτη 24 Μαίου 2016 σε δημόσια διαβούλευση και αναρτήθηκε στον ιστότοπο opengov.gr το σχέδιο «Κανονισμού πτήσεων Συστημάτων μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών- ΣμηΕΑ  (Unmanned Aircraft Systems – UAS)», προκειμένου οι παράγοντες της αεροπορικής αγοράς και οι ενδιαφερόμενοι πολίτες να διατυπώσουν έως την Τετάρτη 8 Ιουνίου 2016 και ώρα 14:00 τις παρατηρήσεις και προτάσεις τους, οι οποίες θα ληφθούν υπόψη στην τελική διαμόρφωση του κανονισμού.